Bezienswaardigheden in Gent

Gent is een stad waar voldoende te zien en te doen is. Zo zijn er meerdere musea die de moeite waard zijn, maar ook kerken, gebouwen, bruggen, straten en pleinen die Gent aantrekkelijk maken. Het voordeel van Gent is dat de meeste bezienswaardigheden redelijk dicht bij elkaar liggen. Je kunt op twee dagen al veel van Gent zien zonder het gevoel te hebben kilometers lang aan het lopen te zijn. Wie prijs stelt op achtergrondinformatie en uitleg die kan ervoor kiezen deel te nemen aan een georganiseerde stadswandeling waarbij een gids je van alles vertelt over wat je te zien krijgt. Ook de kapiteins van de rondvaartboten op de binnenwateren van Gent geven je veel informatie tijdens het boottochtje.

Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van een aantal bezienswaardigheden in Gent die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Gent bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Gent.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Gent
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Gent via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Gent via Tiqets

Sint-Baafskathedraal met schilderij het Lam Gods

Aan het uitgestrekte Sint-Baafsplein staat de imposante Sint-Baafskathedraal. De voormalige Sint-Janskerk werd omstreeks de veertiende eeuw verbouwd en zo is langzaam het begin van deze indrukwekkende kathedraal ontstaan. De kathedraal wordt nog altijd goed bezocht. Er zijn namelijk heel wat bezienswaardigheden te vinden. Zo kun je hier naast de waardevolle kunstobjecten het beroemde schilderij van de gebroeders van Eyck aanschouwen. Er wordt zelfs gezegd dat als je deze ‘Aanbidding van het Lam Gods’ niet hebt gezien, je Gent niet kent.

Meer info over de Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal

Gravensteen

Onder het enorme aanbod van historische gebouwen zijn in Gent en de omgeving heel wat kastelen en bijbehorende kasteelparken te vinden. Goede voorbeelden hiervan zijn het Braemkasteel, Frans Tochpark, Kasteel Claeys-Bouüaert, Kasteel Borluut, Maaltepark, Maaltebruggepark, Kasteel De Campagne, Landgoed De Campagne, Kasteel Vilain en Rattendaelpark. Het allermooiste kasteel is toch echt kasteel Gravensteen. Dit schitterende bouwwerk waarvan delen uit de Romeinse tijd dateren staat al eeuwen midden in het centrum van Gent en kent een lange en bewogen geschiedenis. In het kasteel zijn twee musea te bezoeken. Dit zijn het Gerechtsmuseum en het Wapenmuseum.

Gravensteen

Blaarmeersen

Aan de wateren van de Ringvaart en de Leie ligt het sport- en recreatiegebied Blaarmeersen. Gentenaren en toeristen bezoeken dit waterrijke gebied met name op warme dagen en om er te sporten. Er zijn tal van sportgelegenheden te vinden zoals tennisbanen, rugby- en voetbalvelden, beachvolleybal, petanque en bijvoorbeeld lacrosse. Daarnaast leent het water zich uitstekend voor watersporten zoals surfen, zeilen, kajakken, duiken en vissen. Ook kamperen behoort er tot de mogelijkheden.



Lichtfestival

Het Lichtfestival is een terugkerend evenement dat in de winter gehouden wordt in Gent. De eerste editie werd in 2011 gehouden en de tweede een jaar later. Om de kwaliteit te waarborgen en het evenement financieel gezien verantwoord te houden is ervoor gekozen om daarna eens in de drie jaar een Lichtfestival te houden. De derde editie vond dan ook in 2015 plaats. Tijdens het gratis te bezoeken Lichtfestival kun je langs een parcours van enkele kilometers lengte genieten van tientallen grote en kleinere lichtinstallaties. Sommigen bestaan alleen uit licht, soms wordt door samenwerking van geluid en projectie een enorme spectaculaire show van gemaakt. Het Lichtfestival wordt mogelijk gemaakt dankzij kunstenaars uit binnen- en buitenland, maar ook door studenten uit Gent. Een redelijk deel van de lichtshows is gemaakt doorn Gentenaars en andere Vlamingen, waarbij elementen van de stad Gent niet zelden in de lichtinstallaties verwerkt zijn. Hierdoor ontstaat er een mooie mix van nationale en internationale lichtkunst waarbij het lokale karakter ook zeker niet vergeten wordt.

Meer info over het Lichtfestival in Gent

Lichtfestival van Gent

Graffiti

In Gent kun je op verschillende plekken graffiti bewonderen. Deze vorm van straatkunst is op een aantal plekken illegaal aangebracht, maar op steeds meer plekken zijn er pieces te vinden die met toestemming van de eigenaar aangebracht zijn. In Gent is er een echte subcultuur ontstaan rondom graffiti en hiphop. Sommige straatartiesten zijn uitgegroeid tot iconen binnen de graffiticultuur, zoals Bie The Warrior die met zijn vrolijke en kleurrijke pieces veel plekken in Gent opgefleurd heeft. Een andere spuitbuskunstenaar die een duidelijk herkenbare stijl heeft is Roa. Zijn voorliefde voor dieren en anatomie heeft een aantal fraaie werken voortgebracht, die te herkennen zijn aan de zwart-witte tinten en de bijna schilderachtige manier van spuiten.

Gent heeft in de Werregarenstraat een eigen graffitistraatje. In deze gedoogzone is er geen plekje onbespoten gebleven. De ‘grote’ artiesten spuiten hier niet, het zijn vooral beginnende artiesten die hier hun pieces en tags wegzetten.

Als je de graffiti van Gent wilt verkennen dan kun je een fietstocht of wandeltocht langs de graffiti maken. De Concrete Canvas Tour is een brochure/wegwijzer die je langs de graffiti brengt en je uitleg geeft over de hotspots en de artiesten.

Meer info over het graffitistraatje van Gent

Graffiti in Gent

Oude Dokken

Sinds 2011 hebben de handelsdokken aan de Gentse Dampoort een nieuwe invulling. Dit is tegenwoordig het culturele en sociale hart van de stad. Het wordt gezien als een bruisende en gezellige ontmoetingsplek die voor vele doeleinden geschikt zijn. Zo worden er regelmatig allerlei uiteenlopende activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn concerten, exposities, ontwerpwedstrijden, sportwedstrijden, rommelmarkten en workshops.

Meer info over DOK

Gentse Winterfeesten

In Gent hebben ze niet alleen een kerstmarkt in de winter, men maakt er een compleet winters feestje van. Onder de naam Gentse Winterfeesten wordt er een palet aan activiteiten georganiseerd. Het belangrijkste element blijft de kerstmarkt van Gent, waarbij ongeveer 130 chalets in het centrum van Gent allerlei winterse waren aanbieden. Verder staat er onder de Stadshal een ijspiste, waar je ook kunt schaatsen als het niet vriest. Een sfeervol reizenrad, diverse attracties voor de kinderen, verschillende optredens en een aantal koopzondagen zorgen ervoor dat het plaatje compleet is.

Meer info over de Gentse Winterfeesten

Kerstmarkt
IJspiste van Gent

Vlaamse Opera

Voordat er een opera werd geopend in de stad Gent is er voor over gesproken en gediscussieerd. De Gentse Bisschop was er bijvoorbeeld fel op tegen. Desondanks werd er al in 1698 een heuse opera geopend en werden de eerste voorstellingen gespeeld. Een felle brand maakt helaas een einde aan dit bestaan. Gelukkig was ondertussen het begrip theater geaccepteerd en omstreeks 1840 opende de Vlaamse Opera van Gent zijn deuren aan de Schouwburgstraat. De inrichting van dit theater is werkelijk prachtig. De rijkelijk versierde balkons in de zaal ademen één en al klasse uit. Ook de Lullyzaal is betoverend te noemen.

Belfort

Midden in het centrum van Gent ter hoogte van Botermarkt en het Sint-Baafsplein liggen drie belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Je vindt hier namelijk de Sint-Niklaaskerk, de Sint-Baafskathedraal en het Belfort vlak bij elkaar. Het Belfort bestaat uit een 95 meter hoge toren die vroeger diende als uitkijktoren, klokkentoren en gevangenis. Aan het Belfort zit de Lakenhal waar voornamelijk handel werd gedreven. En daartussen de Mammelokker wat diende als stadsgevangenis. Tegenwoordig is het Belfort opengesteld voor publiek en kun je na een behoorlijke klim genieten van het uitzicht over de wijde omgeving. De Lakenhal en Mammelokker zijn met een gids te bezoeken.

Meer info over het belfort

Belfort van Gent

Sint-Michielsbrug

Vanaf de Sint-Michielsbrug in het historische centrum van Gent heb je uitzicht over twee belangrijke plaatsen. Ten eerste kijk je hiervandaan uit over de oude Gras- en Korenlei en ten tweede heb je een mooi zicht op de drie Gentse torens van de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Voordat dit stenen exemplaar geplaatst werd in 1905 was er een platte draaibrug te vinden die het vaarverkeer goed ter dienst kon zijn. In de huidige tijd varen er alleen toeristische vaartuigen onderdoor.

Uitzicht vanaf de Sint-Michielsbrug

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen

Hoewel er al sinds de dertiende eeuw begijnhoven voorkwamen in Gent, dateren de meeste woningen aan deze begijnhof uit de zeventiende en achttiende eeuw. In de voorheen besloten woongemeenschap woonden gelovige dames die doormiddel van huishoudelijke klusjes zoals wassen, naaien en het zelf telen van groenten en fruit zichzelf van levensonderhoud konden voorzien. De huizen waren allen sober ingericht omdat alles in het teken van de Heer stond. Een aantal van deze woningen zijn goed bewaard gebleven in dit Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen.

Stadhuis

Het oude stadhuis in Gent is mede door zijn deels gotische uitstraling een pareltje te noemen. Het werd omstreeks 1520 gebouwd naar een ontwerp van Rombout Keldermans. Aan de buitenzijde in de gevel van het stadhuis is zijn beeltenis te zien tussen de graven van Vlaanderen. Met een gids is het stadhuis te bezichtigen, waarbij je een aantal zalen aandoet zoals de Pacificatiezaal, Arsenaalzaal en de gerechtszaal.

Stadhuis van Gent

Huis van Alijn

In een voormalig gebedshuis wat door de familie Alijn in 1363 werd gesticht is tegenwoordig het bekendste museum van Gent gevestigd. Vroeger werden hier ook arme mensen onderdak geboden. Rondom de het grasveld op het binnenplein zijn zestien kleine witte huizen te vinden. In het Volkskunde museum wordt de geschiedenis goed weergegeven middels voorwerpen, meubels, speelgoed, foto’s en andere onderwerpen.

Meer info over het Huis van Alijn

Huis van Alijn

Groot Vleeshuis

In de middeleeuwen was een vleeshuis van groot belang. Hier werd immers gecontroleerd op de handel van vlees. Ook werd toegezien dat het vlees van goede kwaliteit was en niet bedorven. In het Groot Vleeshuis van Gent was dat niet anders. Er werden zelfs kanalen onder het vleeshuis gerealiseerd voor de toevoer van vis. Deze werden direct per boot afgeleverd. Hoewel het vleeshuis nog altijd bestaat wordt er tegenwoordig niet alleen maar vlees en vis verkocht. Het wordt tegenwoordig gebruikt als winkel voor allerlei streekproducten voor de Oost-Vlaamse regio.

Meer info over het Groot Vleeshuis

Gras- en Korenlei

De mooiste plek van Gent is volgens velen waar de Graslei en de Korenlei liggen. Aan dit prachtige deel in het centrum van Gent liggen een aantal fraaie statige gildehuizen met ieder hun eigen stukje geschiedenis. In de elfde eeuw was dit de haven van de stad en werd er dus veel handel gedreven. De meeste panden hadden dan ook de functie voor opslag, wegen en als postkantoor. Aan de Graslei nummer 12 is het kleinste pandje te vinden. Dit diende vroeger als tolhuisje. Tegenwoordig zijn er voornamelijk restaurants en andere horeca gevestigd aan de gezellige Gras- en Korenlei van Gent. Voor de meest uitgebreide en leuke uitleg is het aan te bevelen een rondvaart te maken die vanaf de Graslei worden aangeboden. De schipper vertelt graag over de bijzondere plekken aan deze kades.

Gras- en Korenlei