Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Gent op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Een goede reisgids over Gent, Vlaanderen of België kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden.  Let op dat de info actueel is. Een editie die tien jaar oud is kan niet meer kloppen omdat informatie redelijk snel achterhaald of inaccuraat kan zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Douane & documenten

Er geldt binnen de Europese Unie vrij vervoer van goederen en personen. Officieel heb je daarom geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Gent te reizen. België kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om wel een geldig identificatiebewijs bij te hebben.

Drinkwater

Het leidingwater in Gent is van uitstekende kwaliteit. Je kunt het zonder enige vorm van aarzeling gebruiken als drinkwater. Door plastic flesjes met mineraalwater zoveel mogelijk te beperken ben je milieubewust bezig.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in België kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Een wereldstekker of adapter is dan ook niet nodig als je Gent bezoekt.Excursies en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Gent bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Gent.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Gent
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Gent via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Gent via Tiqets

Feestdagen

België kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
21 juli – Nationale Feestdag
15 augustus – Maria-Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstand
25 december – Kerstmis
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)

Het centrum van Gent staat in juli tien dagen in het teken van de Gentse Feesten. De Gentse feesten behoren tot de grootste volksfeesten van Europa. De start is op de eerste vrijdag voor de derde zondag van juli. De laatste dag is de vierde zondag van juli. Door deze planning valt de Nationale Feestdag (21 juli) eigenlijk altijd binnen de Gentse Feesten. Daardoor is dit meestal de drukste dag van dit evenement.

Fotograferen en filmen

Het maken van foto’s en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. In sommige musea mag je zelfs helemaal niet fotograferen.

Fooien

Net als in Nederland is het bedieningsgeld ook in Gent (en heel België) inbegrepen in de prijzen van bars en restaurants. Fooien geef je net als in Nederland als je tevreden bent over de bediening. Rond gewoon af naar een redelijk bedrag of laat wat kleingeld achter na het afrekenen. Taxichauffeurs geef je ongeveer 5 tot 10 procent fooi bovenop de ritprijs.

Geld

In Gent betaal je met de euro. Je hoeft dus geen geld te wisselen om naar Gent te gaan. Verspreid door Gent staan voldoende geldautomaten die je van een vers stapeltje bankbiljetten kunnen voorzien (mits je voldoende saldo op je rekening hebt). Het gebruik van creditcards is op best veel plekken toegestaan. Bij kleine aankopen kan het wel eens zo zijn dat men liever heeft dat je contant afrekent.

Je kunt in Gent ook gewoon met je pinpas afrekenen aan de kassa’s. Daar worden geen extra kosten voor berekend.

Internet

Je hoeft in Gent niet persé gebruik te maken van het mobiele netwerk om online te kunnen gaan. Er zijn veel terrassen, restaurants en hotels waar je gratis gebruik kunt maken van gratis draadloos internet. Vaak moet je wel even om het wachtwoord vragen. Als je wel gebruik maakt van het mobiele netwerk dan valt het dataverkeer in de regel onder je normale pakket dat bij je abonnement zit. Er kunnen uitzonderingen voorkomen. Check voor de zekerheid even je tarieven bij de provider waar je abonnement loopt.Reisverzekering

Omdat de grenzen compleet weggevallen lijken te zijn tussen Nederland en België en men in Gent Nederlands praat, realiseer je je niet altijd dat je in Gent in het buitenland bent. Vanwege repatriëringskosten bij een eventueel ongeval en mogelijk andere onvoorziene kosten in het buitenland (diefstal, overlijden etc.) is het verstandig om te kijken of je een reisverzekering afsluit voor je bezoek aan Gent. Handig om te weten is dat een doorlopende reisverzekering vaak relatief voordeliger is als je meerdere keren per jaar naar het buitenland reist.

Taal

Gent ligt in het Nederlandstalige deel van België: Vlaanderen. Hier wordt Nederlands gesproken met een Vlaams dialect. Ook het lokale dialect, het Gents, wordt volop gesproken in Gent. Dit hoor je vooral als Gentenaars onderling met elkaar converseren. Naar buitenstaanders toe, zeker naar Nederlanders toe, wordt er vooral Vlaams gesproken.

Tijdsverschil

België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Gent. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want België kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Veiligheid

Gent is een relatief veilige stad. Echter geldt helaas ook hier dat toeristen een aantrekkingskracht hebben op criminelen die het voorzien hebben op hun geld, camera’s, telefoons, sieraden en andere waardevolle spullen. Vooral zakkenrollerij is iets waar je ook in Gent mee geconfronteerd kunt worden. Wees zoals overal voorzichtig met je spullen. Als je op pad gaat, neem niet al je geld en pasjes mee maar leg wat in de kluis van je accommodatie. Gent kent overigens geen gebieden in de binnenstad met een negatieve reputatie als het aankomt op veiligheid.

veiligheid in Gent