Praktische informatie Gent

Voordat je een bezoek brengt aan Gent is het handig om er al het één en ander aan informatie over Gent op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen welke delen je van de stad je perse wilt zien en welke niet. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Gent veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten van Gent in één weekend te proppen.
Laat je hier echter niet te strak door leiden want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis maar blijf flexibel in je planning.

Gent bezienswaardigheden

De stad Gent biedt een uitgebreid pallet aan bezienswaardigheden, attracties, musea en andere zaken die je kunt zien of doen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Gent op een rijtje gezet:
Gent bezienswaardigheden top 10

Douane & documenten

Officieel heb je geen paspoort of identiteitskaart nodig om naar Gent (België) te reizen. België kent echter net als Nederland een identificatieplicht. Het beste is daarom om wel een geldig identificatiebewijs bij te hebben.

Drinkwater

Het leidingwater in Gent is van uitstekende kwaliteit. Je kunt het zonder enige vorm van aarzeling gebruiken als drinkwater.

Drugs

Het gebruik van softdrugs is niet meer strafbaar in België. Het verhandelen en smokkelen van alle soorten drugs is wél strafbaar. Gent kent geen legale verkooppunten van drugs.

Elektriciteit

Het stroomnetwerk in België kent een netspanning van 220-230 volt. De stekkers die gebruikt worden zijn gelijk aan die in Nederland. Een wereldstekker is dan ook niet nodig als je Gent bezoekt.

Feestdagen

België kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Belgische feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
21 juli - Nationale Feestdag
15 augustus - Maria-Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
variabel - Pasen (2 dagen)
variabel - Hemelvaartsdag
variabel - Pinksteren (2 dagen)

Het centrum van Gent staat in juli tien dagen in het teken van de Gentse Feesten. De Gentse feesten behoren tot de grootste volksfeesten van Europa. De start is op de eerste vrijdag voor de derde zondag van juli. De laatste dag is de vierde zondag van juli.

Fotograferen en filmen

Het maken van foto’s en filmpjes is niet zomaar overal toegestaan. In veel musea en andere bezienswaardigheden is fotograferen met flits niet toegestaan. In sommige musea mag je zelfs helemaal niet fotograferen.

Fooien

Net als in Nederland is het bedieningsgeld ook in Gent (en heel België) inbegrepen in de prijzen van bars en restaurants. Fooien geef je net als in Nederland als je tevreden bent over de bediening. Rond gewoon af naar een redelijk bedrag of laat wat kleingeld achter na het afrekenen. Taxichauffeurs geef je ongeveer 5 tot 10 procent fooi bovenop de ritprijs.

Geld

In Gent betaal je met de euro. Je hoeft dus geen geld te wisselen om naar Gent te gaan. Verspreid door Gent staan voldoende geldautomaten die je van een vers stapeltje bankbiljetten kunnen voorzien (mits je voldoende saldo op je rekening hebt). Het gebruik van creditcards is op best veel plekken toegestaan. Bij kleine aankopen kan het wel eens zo zijn dat men liever heeft dat je contant afrekent.

Internet

Je hoeft in Gent niet persé gebruik te maken van het mobiele netwerk om online te kunnen gaan. Niet alleen is er een toenemend aantal terrassen, restaurants en hotels waar je gratis gebruik kunt maken van gratis draadloos internet, ook de stad gent voorziet in gratis internet. Onder de naam “Gent Free Wifi” wordt er op de Graslei gratis internet aangeboden. Je moet wel even een account aanmaken om te kunnen surfen.

Taal

Gent ligt in het Nederlandstalige deel van België: Vlaanderen. Hier wordt Nederlands gesproken met een Vlaams dialect. Ook het lokale dialect, het Gents, wordt volop gesproken in Gent. Dit hoor je vooral als Gentenaars onderling met elkaar converseren. Naar buitenstaanders toe, zeker naar Nederlanders toe, wordt er vooral Vlaams gesproken.

Tijdsverschil

België ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1). Er is daarom geen tijdsverschil tussen Nederland en Gent. Dit geldt ook op het moment dat de zomertijd in Nederland ingaat, want België kent dezelfde zomertijdregeling als Nederland.

Veiligheid

Gent is een relatief veilige stad. Echter geldt helaas ook hier dat toeristen een aantrekkingskracht hebben op criminelen die het voorzien hebben op hun geld, camera’s, telefoons, sieraden en andere waardevolle spullen. Vooral zakkenrollerij is iets waar je ook in Gent mee geconfronteerd kunt worden. Wees zoals overal voorzichtig met je spullen. Als je op pad gaat, neem niet al je geld en pasjes mee maar leg wat in de kluis van je accommodatie. Gent kent overigens geen gebieden in de binnenstad met een negatieve reputatie als het aankomt op veiligheid.

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Gent vind je veel aanvullende informatie over de stad Gent.

Meer info over Gent

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Gent:
Gent in één dag

Gent informatie
Gent informatie
Gent informatie
Gent nieuws & tips

bijzondere plekjes in Gent

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy