Musea in Gent

Gent biedt een ruim aanbod van musea die allerlei onderwerpen behandelen zoals moderne kunst, klassieke kunst, design, het Gent van vroeger en over de bloeiende textielindustrie in de regio. Houd er rekening mee dat de meeste musea op maandag gesloten zijn. Uitzonderingen zijn paasmaandag en pinkstermaandag, dan zijn de musea vaak wél open (en drukbezocht!). Eerste kerstdag zijn de musea in de regel ook dicht, net als Nieuwjaarsdag. Op 24 en 26 december zijn sommige musea gesloten (vaak één van deze twee dagen). Op deze pagina bieden we een overzicht van musea in Gent die volgens ons de moeite waard zijn.

Huis van Alijn

In het voormalige woonhuis van de familie Alijn wat aan een knus binnenpleintje ligt is een Volkskunde Museum gevestigd. Hier ga je terug in de tijd en zie je aan een aantal producten, meubels, speelgoed en beeldmateriaal over hoe het vroeger was. Hiermee wil het museum inspireren en een brug maken voor het prikkelen van de fantasie over vroeger, heden en toekomst.

Meer info over het Huis van Alijn

Huis van Alijn

Design Museum Gent

In een prachtig achttiende eeuws pand aan de Jan Breydelstraat is het bijzonder Design Museum van Gent te vinden. Het ligt lekker centraal en dus ook vlakbij de Gras- en Korenlei. Als eerste betreed je het museum in de overweldigende achttiende eeuwse kamers die volledig zijn ingericht met voorwerpen uit die tijd. Aan de achterzijde van het pand zijn de moderne kunstvoorwerpen te spotten. Met name de art deco collecties zijn voortreffelijk neergezet.

Meer info over het Design Museum

Design Museum Gent

Museum voor Schone Kunsten

In de prachtige bosrijke omgeving van het Citadelpark ligt het Museum voor Schone Kunsten. Het museum behoort tot de oudsten van België. Vooral de schilderkunst uit de middeleeuwen, renaissance tijd en barokke kunst zijn goed vertegenwoordigd. Maar ook de negentiende eeuw, met werken van onder andere Jacques Louis David en Théodore Géricault zijn behoorlijk aanwezig.

Meer info over het MSK

Stadsmuseum Gent

Als je wat nieuwsgierig bent naar de geschiedenis van de stad Gent, doe je er goed aan om het Stadsmuseum (STAM) te bezoeken. Hier wordt helder verteld hoe de stad is ontstaan en wat het heeft meegemaakt. Ook wordt er een blik geworpen op de toekomst van de stad, waar men hard aan werkt. Er zijn verschillende beeldmaterialen, kaarten en luchtfoto’s te bewonderen. Een leuke afwisseling is de tijdelijke tentoonstelling die op de één of andere manier altijd is te herleiden naar het stedelijke begrip.

Meer info over het STAM

Stedelijk Museum voor Actuele Kunst

In het prachtige bosrijke gebied van het Citadelpark, naast het Museum voor Schone Kunsten, ligt het moderne Stedelijke Museum voor Actuele Kunst. Afgekort beter bekend als SMAK. Hier worden op een zeer stijlvolle en vaak originele manier verschillende onderwerpen belicht. De kunststromingen lopen dan ook uiteen van Popart, Arte Povera tot Cobra. Bij de kunstobjecten hangt vaak een beschrijving die je mee op weg helpt in de gedachtegang van de ontwerper. En heel soms is dat ook nodig.

Meer info over het SMAK

Stedelijk Museum voor Actuele Kunst

Industriemuseum

Gezien het feit dat de stad Gent groot is geworden door de handel in lakens en wol, is het niet gek dat hier een museum over te vinden is. In het Industriemuseum wordt prima in beeld gebracht hoe het proces voor het produceren van katoen verliep. Het Industriemuseum is dan ook gevestigd in een voormalige katoenspinnerij aan het Minnemeers in het centrum van de stad. In het museum zijn meer dan 30.000 objecten te vinden die allen een belangrijk onderdeel uit dit deel van de geschiedenis interpreteren. Ook is er een museumtuin te vinden met daarin planten die nog altijd gebruikt worden voor het natuurlijk verven van textiel.

Meer info over het Industriemuseum

Museum Dr. Guislain

Jozef Guislain was de eerste arts in België die zich specialiseerde in geestesziekten. In het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain is ter ere van zijn inzet voor deze ziekte een museum opgericht. Tevens heeft men hiermee getracht de wereld meer te weten te laten komen over de complexiteit van de mentale zorgverlening. Ook hebben zij het doel om hiermee meer begrip te krijgen voor psychische aandoeningen en het algemene beeld over mensen bij te stellen.

Meer info over het Museum Dr. GuislainDe Wereld van Kina

Dit leuke kindermuseum is opgesplitst over twee vestigingen: de Wereld van Kina Tuin en De Wereld van Kina Huis. Het Huis is te vinden in een zijvleugel van de Sint-Pietersabdij en De Tuin is te vinden in het Schoolmuseum aan de Berouw 55. In de Tuin van De Wereld van Kina staat de natuur centraal. Op speelse wijze komen allerlei onderwerpen aan bod. In Het Huis van De Wereld van Kina zijn uiteenlopende onderwerpen van belang. Voorbeelden van onderwerpen zijn: ontwikkeling van het leven op aarde, sexualiteit, Gent en Keizer Karel en vragen als ‘hoe eet je zonder mond’. Een leuke ontdekkingstocht voor de jeugd.

Meer info over de Wereld van Kina

Gerechtsmuseum

Verleden, heden en toekomst komen in dit Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschap ruimschoots aan bod. Allerlei instrumenten, zowel wetenschappelijke als gebruiksvriendelijke passeren de revue. Maar ook het eerste bewegende beeld of machines die bliksem kunnen maken wordt besproken. Het is een interessant museum voor zowel jong als oud.