Typisch Gent

Als wij aan Gent denken, denken we vooral aan genieten. Genieten van de mooie dingen in het leven zoals een heerlijke maaltijd, een goed glas bier of het zonnetje dat je toelacht als je op lekker aan het water zit aan de Graslei of Korenlei. Gent is altijd al een rijke stad geweest. Al in de Middeleeuwen behoorde Gent tot de meer gefortuneerde steden in de lage landen. Dat heeft ertoe geleid dat men zich hier aangeleerd heeft om in weelde te leven. Dat zie je nu nog terug in het dagelijks leven van de Gentenaren. Gent is vooral lekker eten, lekker drinken en je omringen met mooie bouwwerken. Op deze pagina hebben we een aantal dingen verzameld die typisch Gents zijn.



Eten

Het culinaire leven is belangrijk voor de gemiddelde Gentenaar. Het zal dan ook niemand verbazen dat er in Gent een breed aanbod van eetgelegenheden is. Deze variëren van eenvoudige broodjeszaken, banketbakkers met verleidelijke zoetwaren, buitenlandse restaurants tot aan het hogere segment van de Vlaams/Franse keuken. Gent heeft voor ieder wat wils. Houd er wel rekening mee dat het in de weekeindes en tijdens de zomervakantie erg druk kan zijn in sommige restaurants. Dit geldt op zomerse dagen met name voor de restaurants aan de Graslei en elders op de beter locaties in de historische binnenstad. Reserveren is dan geen overbodige luxe.

Een typisch lokaal gerecht is Gentse Waterzooi. Dit eenpansgerecht bestaat uit kip of vis met aardappelen, room en groente. Het geheel lijkt op een maaltijdsoep met grove stukken kip/vis, aardappelen en groentes. Als je in Gent bent en echt iets typisch Gents wilt eten dan kun je niet om waterzooi heen. Een ander gerecht dat je veel op de menukaarten terug zult vinden is Gentse stoverij. Dit is een stoofpotje dat lijkt op onze Nederlandse hachee, maar waarin relatief veel meer vlees zit. Uiteraard wordt de Gentse stoverij met (donker) Belgisch bier bereid.

Eten

Bier

Gent is een echte bierstad. Het is niet lastig om te zoeken naar een bar waar ze een ruim assortiment aan heerlijke bieren schenken. Een beroemd plekje in Gent is bijvoorbeeld het Waterhuis aan de Bierkant. Dit biercafé ligt aan de Groentenmarkt nummer 9 en voert een enorm assortiment aan Belgische bieren. Voor de mensen die geen bier lusten is er ook ‘slap spel’ (= frisdrank), warme dranken en alcohol zonder bier (dat is even nadenken, hè?). Een bekend ‘Gents’ bier is Gentse Strop. Het wordt niet in Gent zelf gebrouwen, maar in Oudenaarden. Dit stadje ligt een kilometer of dertig van Gent af. Gentse Strop is gelanceerd tijdens de 168ste editie van de Gentse Feesten. Het is een blond speciaalbier van hoge gisting met hergisting op fles. Het alcoholgehalte bedraagt 6,9 procent.

Het enige bier dat nog wel in Gent gebrouwen wordt is Gruut. Deze brouwerij is in 2009 opgericht door Annick De Splenter en is gevestigd in het centrum van Gent. Het bier wordt gebouwen met een kruidenmengsel (gruut) in plaats van hop. Gruut is in verschillende varianten te koop zoals Gruut Amber, Gruut Blond, Gruut Bruin, Gruut Wit en het zwaardere Gruut Inferno.

Gent kent een eigen biervereniging: de Gentse Biervereniging. Sinds 2010 organiseren zij jaarlijks het Gents Bierfestival.

Bier

Roomer

Typisch Gents is het alcoholische drankje Roomer. Het is een aperitief op basis van vlierbloesem dat je het beste drinkt met enkele ijsblokjes. Een variant die je in Gent ook geschonken ziet worden is Roomer met cava. Hiermee creëer je een zachte cocktail, waarbij de bubbels uit de wijn de smaken van Roomer mooi accentueren. Roomer is op verschillende plekken in Gent te bestellen. Een aanrader is om Roomer in het Groot Vleeshuis te drinken met een bordje met lokale vlees- en kaasspecialiteiten erbij.

Roomer

Gentse Feesten

De Gentse Feesten behoren tot de grootste volksfeesten in Europa. Al sinds het jaar 1843 worden de Gentse Feesten jaarlijks gevierd. Oorspronkelijk was het doel om meerdere feesten samen te voegen waardoor er minder maandagen zouden zijn waarop werknemers absent zijn. De Gentse Feesten waren in de beginjaren een Algemene Kermis. Na de tweede wereldoorlog nam de populariteit van de feesten in rap tempo af. De toenemende welvaart zorgde ervoor dat de Gentenaren massaal hun vertier ook elders zochten. De Gentse Feesten in de vorm zoals wij die nu kennen kregen in de jaren zestig van de vorige eeuw al een beetje gestalte. Het was toen vooral nog vreten en zuipen. Pas in de jaren negentig kregen de feesten een meer cultureel karakter. Inmiddels zijn de Gentse Feesten uitgegroeid tot een megafestijn dat tien dagen duurt, die vrijwel de hele Gentse binnenstad beslaat en waar jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen bezoekers op af komen.

Streekproducten

In en rondom Gent worden een aantal prachtige streekproducten gemaakt. Deze worden onder andere aangeboden op de Boerenmarkt (diverse dagen en locaties in Gent), de Markt voor nieuwe koopwaar (vrijdag’s op de Vrijdagmarkt) en in diverse winkels in Gent. Een plek die speciaal bedoeld is voor de promotie van streekproducten is het Groot Vleeshuis. Deze voormalige overdekte markt in het hartje van historisch Gent werd vroeger gebruikt om vlees te verkopen. Sinds het begin van de vorige eeuw heeft het die functie verloren. Na een grootscheepse restauratie is het gebouw nu de plek waar je kennis kunt maken met allerlei streekproducten. Aan het plafond zie je lokale hammen hangen, in het restaurant kun je lokalen gerechten eten en in de winkel kun je allerlei streekproducten kopen zoals bier, kaas, honing, ham en de Gentse Neuzen. Ook kun je er kant en klare geschenkpakketten kopen die vol zitten met lokale lekkernijen.

vleeshuis

Gentse neuzen

Een typisch Gents snoepje is de cuberdon, ook vaak aangeduid als Gentse neus, neuzeke of topneus. Het is een kegelvormig snoepje dat door haar vorm mensen doet denken aan een neus. De paarsrode snoepjes hebben een stevige buitenkant en een zachte binnenkant. De binnenkant bestaat uit een soort van gelei. Hoe vloeibaar deze binnenkant is wordt beïnvloed door de exacte receptuur en de ouderdom van het snoepje. De smaak van Gentse neuzen is gebaseerd op frambozen. Tegenwoordig zijn er een groot aantal andere smaak- en kleurvarianten zoals kersen, appel, citroen, ananas, aardbei, meloen, perzik, peer en nog veel meer. Cuberdons koop je bij de banketbakker, in een souvenirwinkel, bij de supermarkt of bij speciale neuzen-kraampjes die je af en toe in Gent aantreft.

Gentse neuzen

De drie torens

Opvallend detail in de binnenstad van Gent zijn de drie torens die op een rij staan in het hart van de stad. Deze worden gezamenlijk ook wel de Gentse torenrij genoemd. Twee van de drie torens hebben een religieuze achtergrond: de toren van de Sint-Niklaaskerk en de toren van de Sint-Baafskathedraal. Tussen deze twee torens in staat de belforttoren. Er is één plek die een mooi zicht op de torenrij biedt: de St. Michielsbrug. Het belfort van Gent is dagelijks geopend voor bezoek. Als je de moeite neemt de steile trappen naar boven op de klauteren dan kun je vanaf de toren genieten van een fraai uitzicht over Gent.