Reizen naar Gent

Dankzij de ligging in de noordelijke helft van België is Gent voor veel Nederlanders een bestemming die redelijk dichtbij ligt. Als je helemaal in het noorden van Nederland woont is het al een ander verhaal, maar zelfs dan kun je in maximaal 3,5 uur naar Gent rijden als je zou willen. Voor de mensen die ten zuiden van de grote rivieren wonen ligt Gent dermate dichtbij dat je er gemakkelijk een dagtrip van kunt maken. Dit geldt zeker voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen of het westelijke deel van de provincie Noord-Brabant. Vliegen naar Gent is geen optie. Ten eerste heeft Gent geen internationale luchthaven. Ten tweede zou het in de meeste gevallen geen echte tijdsbesparing opleveren ten opzichte van de auto, motor of trein.

Gent bezienswaardigheden

De stad Gent biedt een uitgebreid pallet aan bezienswaardigheden, attracties, musea en andere zaken die je kunt zien of doen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Gent op een rijtje gezet:
Gent bezienswaardigheden top 10

De highlights van Gent in één dag bezoeken?
Laat je inspireren door 'Gent in 12 uur'

Met de auto naar Gent

Gent is eenvoudig bereikbaar met de auto. De meeste Nederlanders zullen over Antwerpen richting Gent rijden. Indien je over Bergen op Zoom rijdt heb je de mogelijkheid om linksom Antwerpen te rijden. Je gaat dan door de Liefkenshoektunnel, waarvoor je tol moet betalen. Deze optie is alleen de moeite waard als er veel verkeer of zelfs files zijn op de Antwerpse Ring, want anders is de tijdsbesparing te verwaarlozen. Het gaat dan om enkele minuten terwijl je toch minimaal een euro of vijf aan tol betaalt. De E17 richting Gent is een vrij drukke snelweg. Zeker rond de spitsuren is de kans op files vrij groot, zeker vlak voor Gent. Toeristen uit de zuidelijke helft van Limburg die kunnen wat betreft afstand beter over Brussel rijden. Houd ook hier rekening met mogelijke verkeersdrukte. De Grote Brusselse Ring is berucht vanwege de vele opstoppingen die hier plaats vinden.

Met je auto in Gent

Gent heeft een autoluw centrum met veel eenrichtingsverkeer en wegen waar je als toerist niet zomaar in mag rijden. Het beste kun je je auto bij aankomst in Gent parkeren waarna je ter plaatse gebruik maakt van de benenwagen en het openbaar vervoer. De kans is vrij groot dat je binnen Gent anders gefrustreerd raakt van de afgesloten wegen en straten waar je niet in mag. Gent kent een aantal publieke parkeergarages in en rondom het historisch centrum. In alle parkeergarages wordt hetzelfde tarief gehanteerd. Als je in een hotel verblijft dan is er een kans dat het hotel tegen betaling ook eigen parkeerplaatsen aanbiedt, Let goed op, want vaak is de prijs die de hotels hiervoor vragen hoger dan wat je in een publieke parkeergarage betaalt. Soms is het tarief het dubbele of zelfs nog hoger. Op straat is er ook een beperkt aantal betaalde parkeerplaatsen te vinden. Let goed op de borden, want vrij veel parkeerplaatsen zijn voorbehouden aan bewoners die daar een vergunning voor hebben.

Met de trein naar Gent

Je kunt ook met de trein naar Gent reizen. Dan hoef je je over het parkeren of over files geen zorgen te maken. Er gaan vanuit Nederland geen rechtstreekse treinen naar Gent. Je zult altijd over moeten stappen. In de meeste gevallen stap je over op Antwerpen Centraal. Wie over Maastricht reist die zal in Luik over moeten stappen. Gent kent twee treinstations: Gent Sint-Pieters aan de zuidkant van het centrum en Gent Dampoort aan de oostelijke zijde van het centrum. Welk station het meest geschikt is hangt eigenlijk alleen maar af van je eindbestemming in Gent. Treinkaartjes richting Gent kun je in Nederland vooraf via internet kopen.

Met de bus naar Gent

Het aantal mogelijkheden om vanuit Nederland per bus naar Gent te reizen is zeer beperkt. Je zult in veel gevallen eerst naar Middelburg of Terneuzen moeten reizen om van daaruit per bus naar Gent te reizen. Eurolines biedt een mogelijk aan om vanaf Amsterdam naar Gent te reizen. Deze busreis duurt maar ongeveer vijf uur. De trein zal vrijwel altijd een sneller alternatief zijn.
Bekijk de verbindingen op www.grenstreinbus.be

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Gent bestaat uit trams en bussen. Gent kent geen metrostelsel. De routes zijn vrij overzichtelijk en de lijnen worden redelijk strak op tijd gereden. Dat is mogelijk omdat het normale verkeer op veel plekken in het centrum geweerd wordt, waardoor trams en bussen ruim baan hebben. Waar automaten staan kun je losse kaartjes kopen voor de metro. Bij het kantoren van De Lijn kun je ook dagpassen kopen. Dit is rendabel als je meer dan vier ritten op een dag maakt. Anders ben je waarschijnlijk beter af met losse tickets. Je kunt ook via SMS een ticket kopen. Dat doe je door ene SMS-je te sturen naar nummer 4884 (als je in Gent bent) met de letters DL en het aantal minuten dat je een ticket nodig hebt. Dus DL 60 voor een zestig minuten ticket en DL120 voor een ticket van twee uur. Deze is geldig op zowel bus als tram. Je moet deze wel kopen voordat je in de bus of tram stapt.

Taxi

Op diverse plekken in Gent zul je taxistandplaatsen aantreffen. Deze vind je bij de twee treinstations en aan de Korenmarkt. Je kunt ook een vrije taxinop straat aanhouden of telefonisch een taxi (laten) reserveren. Taxi’s rijden in Gent op basis van een taximeter. Vaste ritprijzen zul je niet zo snel aantreffen. Sommige chauffeurs zijn wel geneigd om voor een vaste ritprijs een ritje te maken. Vaak is er dan sprake van een wat langere rit. Houd er rekening mee dat de taxi’s in Gent een relatief hoog startbedrag kennen, waar wel de eerste kilometers bij inbegrepen zijn. Vanaf 22 uur ‘s avonds gaat het hogere nachttarief in. Dit is tot 6 uur ‘s morgens.

Fietsen

Gent is geen echte fietsstad. Hoewel er in de basis wel redelijk wat autoluwe (dus fietsvriendelijke) stukken zijn, is de infrastructuur van Gent niet zo goed berekend op fietsen als je zou willen. Aparte fietspaden zie je in de historische binnenstad bijna niet, de wegen bestaan vaak uit de fietsonvriendelijke kinderkopjes (kasseien), voetgangers houden amper rekening met fietsers en tot overmaat van ramp zijn er veel tramrails die een potentieel gevaar voor fietsers zijn. In tegenstelling tot sommige andere steden heeft Gent dan ook geen fietsenplan waarbij je op verschillende plekken leenfietsen kunt ophalen en inleveren (zoals Velo in Antwerpen). Wel zijn er een paar particuliere verhuurders actief in Gent en zijn er volop fietsparkeerplaatsen aangelegd.

Paardenkoets

Wie wil die kan Gent met de paardenkoets verkennen. Deze vertrekken iedere zaterdag en zondag vanaf het St. Baafsplein. Tijdens schoolvakanties rijden ze ook op doordeweekse dagen. De paardenkoetsen rijden van 10 tot 18 uur. Per koets kunnen er maximaal 5 personen meerijden.

Rondvaart

Een leuke manier om Gent te ontdekken is vanaf het water. In Gent zijn er meerdere aanbieders actief die rondvaarten aanbieden op de binnenwateren van Gent. De kapitein vervult in alle gevallen ook de rol van gids. Uit eigen ervaring weten we dat als je een goede kapitein/gids te pakken hebt je heel wat van Gent te weten komt. Meer dan wat je in reisgidsen aan zult treffen. De prijzen van de rederijen zijn hetzelfde, zodat het geen zin heeft om naar ‘de betere deal’ te zoeken.

Flitsers

Pas op als je met de auto naar Gent gaat. Ook in België heeft de politie het doel om hardrijders te bekeuren. Zowel onderweg op de snelweg als in Gent zelf loop je het risico geflitst te worden. Als het goed is valt de bekeuring daarna netjes bij je in Nederland op de deurmat. Een plek waar regelmatig mensen een boete oplopen is het stukje E17 aan de zuidkant van Gent, waar een maximumsnelheid geldt van 90 kilometer per uur. Houd je daar aan!

CityCard Gent

Gent tegen een all-in prijs ontdekken? Speciaal voor bezoekers aan Gent is er de CityCard.
De CityCard Gent is een voordelige all-in toegangskaart tot alle belangrijke monumenten, musea én topattracties van Gent. Ze geeft ook toegang tot een boottochtje en de kaart is bovendien geldig op de bus of tram. Je hebt twee versies: een kaart voor 48 uur en een kaart voor 72 uur. Meer info over de CityCard Gent vind je hier.

Meer info over Gent

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Gent:
Gent in één dag

Gent informatie
Gent informatie
Gent informatie
Gent nieuws & tips

bijzondere plekjes in Gent

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy