Gent bezoeken

Gent is een geweldige stad om te bezoeken. Niet voor niets dat steeds meer dagjesmensen en stedentrippers de weg naar Gent weten te vinden. Je kunt je prima een paar dagen vermaken in deze stad. De verschillende musea, de vele winkels, de uiteenlopende bezienswaardigheden en het leuke uitgaansleven maken van Gent misschien wel de leukste bestemming van heel België, al zullen ze het daar in de andere Belgische steden niet mee eens zijn.

Op deze pagina lees je vooral praktische informatie over het bezoeken van Gent en een aantal goede tips die van pas kunnen komen tijdens het oriënteren op een stedentrip naar Gent of als je al ter plaatse bent.

Toerisme in Gent

Gent behoort tot de populairste toeristische bestemmingen van België. Kijkend naar het aantal overnachtingen dan staat Gent op de vierde plek in de ranglijst met aantal overnachtingen per stad. Gent telt per jaar ongeveer 1,1 tot 1,2 miljoen overnachtingen. Ongeveer een vijfde deel van de overnachtende buitenlandse toeristen is afkomstig uit Nederland. Zij verblijven meestal één of twee nachten in Gent. Stedentrips met drie overnachtingen of meer komen relatief weinig voor onder de Nederlandse bezoekers. De totale capaciteit in Gent bedraagt ruim zesduizend slaapplekken. Daaronder zijn steeds meer kleinschalige accommodaties zoals Bed & Breakfasts en appartementen.

Het hoogseizoen is van juni tot met augustus. Ook de maanden april, mei en september wordt Gent druk bezocht. De absolute topperiode in Gent valt in de tweede helft van juli, tijdens de Gentse weken. De bezettingsgraad van de verschillende accommodaties ligt dan boven de 95%. Dit heeft een grote invloed op de prijzen die in deze periode gevraagd worden voor de overnachtingen.

Prachtig Gent

Eten en drinken in Gent

Bij een stedentrip is eten en drinken vaak ene belangrijk element. In het geval van Gent, en eigenlijk België in het algemeen, is de Bourgondische inslag vaak een belangrijk element binnen de hele vakantiebelevenis. In België kun je genieten van heerlijke dranken en spijzen, die vaak uit het land of de directe regio afkomstig zijn. De Belgische keuken en specifiek de Gentse keuken herbergt een aantal aangename lokale gerechten die op veel waardering kunnen rekenen. Echte Gentse streekgerechten zijn Gentse waterzooi en Gentse stoverij. Beide gerechten zul je veelvuldig op de menukaarten in Gent aantreffen. Naast de traditionele gerechten zie je in Gent redelijk wat restaurants die vernieuwend bezig zijn. Aan de ene kant zie je dat haute cuisine zijn wortels diep in het Gentse gevestigd heeft, maar in Gent is ook volop ruimte voor het snel volgen van de nieuwste trend op het gebied van lekker eten. Voor foodies is Gent dan ook een erg leuke bestemming waar je altijd wel een nieuwe hippe tent kunt bezoeken.

De prijzen liggen in Gent op een acceptabel niveau. Er zijn voldoende grotere steden in Europa waar je gemiddeld meer voor een maaltijd betaalt dan in Gent. Net als overal betaal je op de meest toeristische locaties vaak iets meer dan elders. Het verschil in prijs valt vaak wel mee. Omdat Gent een echte studentenstad is zijn er volop plekken waar je een goede maaltijd voor weinig geld kunt eten.

Iets wat in geen enkele Belgische stad ontbreekt is natuurlijk de frituur. Ook in Gent zijn voldoende plekken te vinden waar je een onvervalste puntzak heerlijke Belgische frieten kunt eten. Met echte Belgische mayonaise natuurlijk in plaats van de zoete fritessaus die in Nederland vaak bij de goudgeel gefrituurde aardappelstaafjes geserveerd wordt.

eten in Gent

Op het gebied van drank is er in Gent vrijwel alles verkrijgbaar wat je in Nederland ook kunt drinken op het gebied van frisdranken, wijnen, bieren, sterke drank, koffie en vruchtensappen. Het kraanwater is uitstekend drinkbaar. Je hoeft dus niet persé mineraalwater uit de fles te drinken. Volgens goed Belgisch gebruik kun je in Gent volop genieten van allerlei soorten Belgische bieren. Sommige cafés hebben wel honderden soorten op de kaart staan. Wil je lokale Gentse bieren drinken dan kun je Gruut of Gentse Strop bestellen. Deze laatste wordt overigens niet in Gent zelf gebrouwen.

drinken in Gent

Waar overnachten in Gent

De site waarovernachtenin.nl biedt de beste informatie over waar je in plaatsen het beste kunt overnachten. Reisexperts hebben op basis van hun ervaringen met Gent bijvoorbeeld de beste budgethotels, de handigste accommodaties qua ligging en de meest bijzondere hotels in Gent geselecteerd en beschreven. Wij gebruiken deze site geregeld tijdens onze zoektocht naar de meest geschikte overnachtingsmogelijkheden voor een reisbestemming.

De beste opties om te overnachten in Gent lees je op ‘Waar overnachten in Gent?“.

Reizen naar Gent

Dankzij de ligging in de noordelijke helft van België is Gent voor veel Nederlanders een bestemming die redelijk dichtbij ligt. Als je helemaal in het noorden van Nederland woont is het al een ander verhaal, maar zelfs dan kun je in maximaal 3,5 uur naar Gent rijden als je zou willen. Voor de mensen die ten zuiden van de grote rivieren wonen ligt Gent dermate dichtbij dat je er gemakkelijk een dagtrip van kunt maken. Dit geldt zeker voor inwoners van Zeeuws-Vlaanderen of het westelijke deel van de provincie Noord-Brabant. Vliegen naar Gent is geen optie. Ten eerste heeft Gent geen internationale luchthaven. Ten tweede zou het in de meeste gevallen geen echte tijdsbesparing opleveren ten opzichte van de auto, motor of trein.

Met de auto naar Gent
Gent is eenvoudig bereikbaar met de auto. De meeste Nederlanders zullen over Antwerpen richting Gent rijden. Indien je over Bergen op Zoom rijdt heb je de mogelijkheid om linksom Antwerpen te rijden. Je gaat dan door de Liefkenshoektunnel, waarvoor je tol moet betalen. Deze optie is alleen de moeite waard als er veel verkeer of zelfs files zijn op de Antwerpse Ring, want anders is de tijdsbesparing te verwaarlozen. Het gaat dan om enkele minuten terwijl je toch minimaal een euro of vijf aan tol betaalt. De E17 richting Gent is een vrij drukke snelweg. Zeker rond de spitsuren is de kans op files vrij groot, zeker vlak voor Gent. Toeristen uit de zuidelijke helft van Limburg die kunnen wat betreft afstand beter over Brussel rijden. Houd ook hier rekening met mogelijke verkeersdrukte. De Grote Brusselse Ring is berucht vanwege de vele opstoppingen die hier plaats vinden.

Met je auto in Gent
Gent heeft een autoluw centrum met veel eenrichtingsverkeer en wegen waar je als toerist niet zomaar in mag rijden. Het beste kun je je auto bij aankomst in Gent parkeren waarna je ter plaatse gebruik maakt van de benenwagen en het openbaar vervoer. De kans is vrij groot dat je binnen Gent anders gefrustreerd raakt van de afgesloten wegen en straten waar je niet in mag. Gent kent een aantal publieke parkeergarages in en rondom het historisch centrum. In alle parkeergarages wordt hetzelfde tarief gehanteerd. Als je in een hotel verblijft dan is er een kans dat het hotel tegen betaling ook eigen parkeerplaatsen aanbiedt, Let goed op, want vaak is de prijs die de hotels hiervoor vragen hoger dan wat je in een publieke parkeergarage betaalt. Soms is het tarief het dubbele of zelfs nog hoger. Op straat is er ook een beperkt aantal betaalde parkeerplaatsen te vinden. Let goed op de borden, want vrij veel parkeerplaatsen zijn voorbehouden aan bewoners die daar een vergunning voor hebben.

parkeren in Gent

Met de trein naar Gent
Je kunt ook met de trein naar Gent reizen. Dan hoef je je over het parkeren of over files geen zorgen te maken. Er gaan vanuit Nederland geen rechtstreekse treinen naar Gent. Je zult altijd over moeten stappen. In de meeste gevallen stap je over op Antwerpen Centraal. Wie over Maastricht reist die zal in Luik over moeten stappen. Gent kent twee treinstations: Gent Sint-Pieters aan de zuidkant van het centrum en Gent Dampoort aan de oostelijke zijde van het centrum. Welk station het meest geschikt is hangt eigenlijk alleen maar af van je eindbestemming in Gent. Treinkaartjes richting Gent kun je in Nederland vooraf via internet kopen.

Koop treinkaartjes voor Gent via NS International

Met de bus naar Gent
Het aantal mogelijkheden om vanuit Nederland per bus naar Gent te reizen is zeer beperkt. Je zult in veel gevallen eerst naar Middelburg of Terneuzen moeten reizen om van daaruit per bus naar Gent te reizen. Eurolines biedt een mogelijk aan om vanaf Amsterdam naar Gent te reizen. Deze busreis duurt maar ongeveer vijf uur. De trein zal vrijwel altijd een sneller alternatief zijn.
Bekijk de verbindingen op www.grenstreinbus.be

Vervoer in Gent

Als je in Gent bent dan zul je je moeten verplaatsen. Wij gaan er immers niet vanuit dat je je de gehele trip op zult sluiten in je hotelkamer of appartement. Gent heeft een redelijk compact centrum waar je je prima te voet kunt verplaatsen. Als je tijd wilt besparen of grotere afstand af wilt leggen binnen Gent dan kun je kijken naar de verschillende mogelijkheden om je binnen Gent te verplaatsen.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Gent bestaat uit trams en bussen. Gent kent geen metrostelsel. De routes zijn vrij overzichtelijk en de lijnen worden redelijk strak op tijd gereden. Dat is mogelijk omdat het normale verkeer op veel plekken in het centrum geweerd wordt, waardoor trams en bussen ruim baan hebben. Waar automaten staan kun je losse kaartjes kopen voor de metro. Bij het kantoren van De Lijn kun je ook dagpassen kopen. Dit is rendabel als je meer dan vier ritten op een dag maakt. Anders ben je waarschijnlijk beter af met losse tickets. Je kunt ook via SMS een ticket kopen. Dat doe je door een SMS-je te sturen naar nummer 4884 (als je in Gent bent) met de letters DL en het aantal minuten dat je een ticket nodig hebt. Dus DL 60 voor een zestig minuten ticket en DL120 voor een ticket van twee uur. Deze is geldig op zowel bus als tram. Je moet deze wel kopen voordat je in de bus of tram stapt.

Taxi
Op diverse plekken in Gent zul je taxistandplaatsen aantreffen. Deze vind je bij de twee treinstations en aan de Korenmarkt. Je kunt ook een vrije taxinop straat aanhouden of telefonisch een taxi (laten) reserveren. Taxi’s rijden in Gent op basis van een taximeter. Vaste ritprijzen zul je niet zo snel aantreffen. Sommige chauffeurs zijn wel geneigd om voor een vaste ritprijs een ritje te maken. Vaak is er dan sprake van een wat langere rit. Houd er rekening mee dat de taxi’s in Gent een relatief hoog startbedrag kennen, waar wel de eerste kilometers bij inbegrepen zijn. Vanaf 22 uur ‘s avonds gaat het hogere nachttarief in. Dit is tot 6 uur ‘s morgens.

openbaar vervoer in Gent

Fietsen
Gent is geen echte fietsstad. Hoewel er in de basis wel redelijk wat autoluwe (dus fietsvriendelijke) stukken zijn, is de infrastructuur van Gent niet zo goed berekend op fietsen als je zou willen. Aparte fietspaden zie je in de historische binnenstad bijna niet, de wegen bestaan vaak uit de fietsonvriendelijke kinderkopjes (kasseien), voetgangers houden amper rekening met fietsers en tot overmaat van ramp zijn er veel tramrails die een potentieel gevaar voor fietsers zijn. In tegenstelling tot sommige andere steden heeft Gent dan ook geen fietsenplan waarbij je op verschillende plekken leenfietsen kunt ophalen en inleveren (zoals Velo in Antwerpen). Wel zijn er een paar particuliere verhuurders actief in Gent en zijn er volop fietsparkeerplaatsen aangelegd.

Paardenkoets
Wie wil die kan Gent met de paardenkoets verkennen. Deze vertrekken iedere zaterdag en zondag vanaf het St. Baafsplein. Tijdens schoolvakanties rijden ze ook op doordeweekse dagen. De paardenkoetsen rijden van 10 tot 18 uur. Per koets kunnen er maximaal 5 personen meerijden.

Paardenkoets

Rondvaart

Een leuke manier om Gent te ontdekken is vanaf het water. In Gent zijn er meerdere aanbieders actief die rondvaarten aanbieden op de binnenwateren van Gent. De kapitein vervult in alle gevallen ook de rol van gids. Uit eigen ervaring weten we dat als je een goede kapitein/gids te pakken hebt je heel wat van Gent te weten komt. Meer dan wat je in reisgidsen aan zult treffen. De prijzen van de rederijen zijn hetzelfde, zodat het geen zin heeft om naar ‘de betere deal’ te zoeken.

Het kan erg druk zijn bij de rondvaarten. Met name tijdens de weekeindes in het zomerseizoen kan het erg druk zijn. Echte topdrukte is voorzien op feestdagen zoals Pasen, Hemelvaart en Pinksteren, vooral als het weer enigszins mee wil werken.

Rondvaart in Gent