Het weer in Gent

De Belgische stad Gent heeft net als Nederland en de rest van Belgi te maken met een gematigd zeeklimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Kppen-Geiger wordt dit klimaattype aangeduid met de lettercode Cfb. Typerend voor dit klimaattype is dat het weer duidelijk onder invloed staat van nabijgelegen zeewater. In dit geval is het vooral de Atlantische Oceaan die het weer en klimaat van Gent benvloedt. Een tweede factor die sterk van invloed is op het weer in Gent is de hooggelegen straalstroom, die op kilometers hoogte kan zorgen voor de aanvoer van depressies.

Gent bezienswaardigheden

De stad Gent biedt een uitgebreid pallet aan bezienswaardigheden, attracties, musea en andere zaken die je kunt zien of doen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Gent op een rijtje gezet:
Gent bezienswaardigheden top 10

De highlights van Gent in n dag bezoeken?
Laat je inspireren door 'Gent in 12 uur'

Weinig extremen

De invloed van het zeewater zorgt ervoor dat er minder kans is op extreem hoge of lage temperaturen. De hoofdzakelijk westelijke stroming zorgt ervoor dat in de wintermaanden de lucht wat opgewarmd kan worden door het relatief warmere zeewater. In de zomer is er juist sprake van een omgekeerd effect. Indien de lucht dan vanuit westelijke of noordwestelijke richting komt dan zal het zeewater ervoor zorgen dat de lucht juist wat afgekoeld wordt.
Dankzij het zeewater is er minder ruimte voor extreme temperaturen. Het kan in Gent heus wel tropisch worden, maar wekenlang tropisch weer zal nooit of zeer zelden voorkomen. Hetzelfde geldt voor de winter. Sporadisch zal er heus wel eens een strengere winter zijn, maar Gent zal niet zo gemakkelijk Siberisch koud kunnen worden. Waar Gent wel mee te maken kan krijgen is een plotselinge weersomslag. In de zomer kan een storing zomaar abrupt een einde maken aan zomers weer. In de winter kan een binnenkomende depressie voor een dooiaanval zorgen en daarmee een eind maken aan een periode van winterse weersomstandigheden.

Klimaattabel Gent

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 6 1 2 uur 19 dg 75 mm n.v.t.
februari 6 0 3 uur 15 dg 76 mm n.v.t.
maart 9 3 4 uur 16 dg 58 mm n.v.t.
april 12 5 5 uur 12 dg 53 mm n.v.t.
mei 16 9 7 uur 16 dg 60 mm n.v.t.
juni 20 11 8 uur 13 dg 57 mm n.v.t.
juli 21 13 7 uur 12 dg 74 mm n.v.t.
augustus 21 12 7 uur 12 dg 85 mm n.v.t.
september 19 11 5 uur 13 dg 81 mm n.v.t.
oktober 15 9 4 uur 17 dg 70 mm n.v.t.
november 10 4 2 uur 20 dg 65 mm n.v.t.
december 7 2 2 uur 19 dg 67 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Temperaturen

De gemiddelde temperaturen die in Gent gemeten worden zijn redelijk vergelijkbaar met die in Nederland of elders in Belgi. Gemiddeld is het in de winter een graadje warmer. Statistisch is ook de kans op nachtvorst iets kleiner in Gent dan in veel plaatsen in Nederland. Tijdens de koudste maanden ligt de maximumtemperatuur gemiddeld rond de zes graden Celsius. s Nachts ligt het kwik gemiddeld rond het vriespunt of net iets erboven. Vorst aan de grond komt al wat gemakkelijker voor. Vanaf maart lopen de gemiddelde temperaturen op naar uiteindelijk een graad of 21 gemiddeld in de warmste maanden juli en augustus. Het aantal dagen dat je in Gent dan lekker op het terras kan zitten is vrij groot.

Neerslag

Gemiddeld valt er in Gent iets minder dan achthonderd millimeter neerslag op jaarbasis. Meer dan negentig procent van de neerslag valt in de vorm van regen. Sneeuw en hagel komen aanzienlijk minder voor. De grootste kans hierop heb je in de maanden december, januari en februari. In maart en november kan het ook sneeuwen, echter is de kans hierop dan veel geringer dan in de echte wintermaanden. De natste maanden in hoeveelheid zijn juli en augustus. Dat komt niet omdat het vaker regent, maar omdat de hoeveelheden groter zijn als het regent. Vooral augustus staat bekend om de soms zeer pittige regen- en onweersbuien.

Beste reistijd

Wat de beste reistijd voor Gent is hangt vooral af van je reisdoel. Wil je vooral genieten van het leven op de terrasjes dan zul je je bezoek aan Gent toch echt in de zomermaanden in moeten plannen als je langere tijd vooraf iets in wilt plannen. In het voorjaar kan het ook al zeer aangenaam zijn, maar is er wel een grotere kans op koele avonden waardoor je minder lang buiten kunt zitten. Vanaf september is de temperatuur vaak nog vrij aangenaam, maar neemt de kans toe op onbestendig herfstweer. Sommige jaren kun je geluk hebben er is er sprake van een mooie nazomer met veel rustige, zonnige dagen.

Ga je vooral naar Gent voor kunst, cultuur en musea? In dat geval zijn het voor- en najaar de beste periodes om naar Gent te reizen. De kans dat het dan te warm is, is dan in ieder geval een stuk kleiner dan in de zomer.

Meer info over Gent

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Gent:
Gent in n dag

Gent informatie
Gent informatie
Gent informatie
Gent nieuws & tips

bijzondere plekjes in Gent

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy