Het weer in Gent

De Belgische stad Gent heeft net als Nederland en de rest van België te maken met een gematigd zeeklimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger wordt dit klimaattype aangeduid met de lettercode Cfb. Typerend voor dit klimaattype is dat het weer duidelijk onder invloed staat van nabijgelegen zeewater. In dit geval is het vooral de Atlantische Oceaan die het weer en klimaat van Gent beïnvloedt. Een tweede factor die sterk van invloed is op het weer in Gent is de hooggelegen straalstroom, die op kilometers hoogte kan zorgen voor de aanvoer van depressies.

Weinig extremen

De invloed van het zeewater zorgt ervoor dat er minder kans is op extreem hoge of lage temperaturen. De hoofdzakelijk westelijke stroming zorgt ervoor dat in de wintermaanden de lucht wat opgewarmd kan worden door het relatief warmere zeewater. In de zomer is er juist sprake van een omgekeerd effect. Indien de lucht dan vanuit westelijke of noordwestelijke richting komt dan zal het zeewater ervoor zorgen dat de lucht juist wat afgekoeld wordt.

Dankzij het zeewater is er minder ruimte voor extreme temperaturen. Het kan in Gent heus wel tropisch worden, maar wekenlang tropisch weer zal nooit of zeer zelden voorkomen. Hetzelfde geldt voor de winter. Sporadisch zal er heus wel eens een strengere winter zijn, maar Gent zal niet zo gemakkelijk Siberisch koud kunnen worden. Waar Gent wel mee te maken kan krijgen is een plotselinge weersomslag. In de zomer kan een storing zomaar abrupt een einde maken aan zomers weer. In de winter kan een binnenkomende depressie voor een dooiaanval zorgen en daarmee een eind maken aan een periode van winterse weersomstandigheden.

Wat de afgelopen jaren wel steeds duidelijker zichtbaar is, is het effect van klimaatverandering op het weer in Gent. De kans op grotere hoeveelheden neerslag binnen korte tijd is groter geworden en daarmee is het risico op wateroverlast toegenomen. Het verdwijnen van groen in particuliere tuinen verstrekt dit effect.



Temperaturen

De gemiddelde temperaturen die in Gent gemeten worden zijn redelijk vergelijkbaar met die in Nederland of elders in België. Gemiddeld is het in de winter een graadje warmer. Statistisch is ook de kans op nachtvorst iets kleiner in Gent dan in veel plaatsen in Nederland. Tijdens de koudste maanden ligt de maximumtemperatuur gemiddeld rond de zes graden Celsius. ‘s Nachts ligt het kwik gemiddeld rond het vriespunt of net iets erboven. Vorst aan de grond komt al wat gemakkelijker voor. Vanaf maart lopen de gemiddelde temperaturen op naar uiteindelijk een graad of 21 gemiddeld in de warmste maanden juli en augustus. Het aantal dagen dat je in Gent dan lekker op het terras kan zitten is vrij groot.

Neerslag

Gemiddeld valt er in Gent iets minder dan achthonderd millimeter neerslag op jaarbasis. Meer dan negentig procent van de neerslag valt in de vorm van regen. Sneeuw en hagel komen aanzienlijk minder voor. De grootste kans hierop heb je in de maanden december, januari en februari. In maart en november kan het ook sneeuwen, echter is de kans hierop dan veel geringer dan in de echte wintermaanden. De natste maanden in hoeveelheid zijn juli en augustus. Dat komt niet omdat het vaker regent, maar omdat de hoeveelheden groter zijn als het regent. Vooral augustus staat bekend om de soms zeer pittige regen- en onweersbuien.

het weer in Gent